Příprava kávy

westerncoffee_prazeni_1

Příprava kávy ve westerncoffee.cz

Vše začíná výběrem kávových bobů a následným sestavováním směsí. Následuje však náročnější proces ručního pražení kávových zrn na otevřeném ohni, který s sebou nese specifické technologické postupy. Musíme tak kontrolovat vlhkost kávových zrnek a dodržovat přesné teploty pražení. V neposlední řadě je zapotřebí výběr kvalitních surovin, které nám zajistí požadující přírodní aroma.

zelena kava

Výběr kávy

Prvním, základním bodem pro skvělou chuť kávy je její samotný výběr. Zelená, nepražená kávová zrnka pro Vás vybíráme výhradně od českých renomovaných dovozců. Na výběr kávy klademe opravdu zásadní důraz, degustaci provádíme hned dvakrát. Nejprve ochutnáváme kávu praženou běžným pražením. Jakmile projde touto zkouškou, připravíme naše degustační vzorky z ohně.

Arabica nebo Robusta

Zrnka kávy Arabica, mají úžasně bohaté aroma a dávají chuť, která je současně jemná i hluboká. Robusta je "kofeinová královna" mezi kávami. Její zrnka obsahují zhruba dvojnásobek tohoto stimulantu oproti Arabice. Má proto silnější, lehce nahořklou chuť proti Arabice.

Kávové směsi

Směsi se u nás připravují v různých poměrech obou odrůd, vždy pro Vás pražíme jednotlivé druhy kávových zrnek, jedná se o tzv. jednodruhové pražení. Tím zajistíme rovnoměrně upražená zrnka směsi a vyhneme se tak nestejnoměrné melange.

 

prazeni na ohni

 Pražení kávy

Pražením kávy měníme chemické a fyzikální vlastnosti zelených kávových zrnek. Vzniká nám tak výsledná pražená káva. Při pražení dochází ke změně chuti kávy, kterou regulujeme teplotou a dobou pražení. Nepražená káva obsahuje stejné, nebo větší množství kyselin, bílkovin, cukrů a kofeinu než pražená, schází jí ale výrazná chuť vzniklá při pražení Maillardovou reakcí a dalšími chemickými procesy. Ano, to byla trocha teorie a v příštím odstavci se podíváme, jak pražíme u nás.

Pražení kávy na ohni

U nás se věnujeme výhradně ručnímu pražení na otevřeném ohni. Pro dosažení specifické chuti kávy dodržujeme stejná pravidla, jako u dnešního pražení a navíc se zaměřujeme na přírodní vůni pražení. Chuť i vůně kávy nejvíce vyniká při středním pražení. Volba proto padla na stupeň zpracování American roast až City roast. Rozmezí teplot se zde pohybuje od 210 °C do 219 °C. K ukončení chemické reakce, která probíhá při těchto teplotách, dojde následně rychlým ochlazením zrn.

rucni prace

Ruční práce - Handmade

Přívlastkem handmade je označována ruční výroba. V naší pražírně ruční práce provází kompletní výrobní proces. Příprava, pražení, balení i expedice je prováděna bez pomoci strojové výroby a je to směr, na kterém si zakládáme. Každou várku pražení kontrolujeme, měříme, naměřené hodnoty zapisujeme, vyhodnocujeme a následně pražíme na hodnoty středního pražení. Po každém pražení následuje degustace a až poté je várka uvolněna k expedici. Časově je tato cesta náročnější, pracnější, nicméně chceme dodržovat klasické postupy pražení. Zastáváme názor, že každé zrnko musí projít lidskou rukou stejně, jako tomu bylo dříve.

 mleti kavy

Mletí kávy

Mletá káva vyprchá již po 15ti minutách od mletí, proto ji ani nenabízíme. Dodáváme jen čerstvě pražená celá zrna kávy, abyste si mohli vychutnat opravdovou čerstvost zrnek z ohně. Další výhodou je možnost mletí podle druhu kávy, kterou budete připravovat. Jemně mletá zrnka patří do kávy turecké a hrubší zpracování je vhodné pro espresso.

 

priprava kavy

Příprava kávy

Rozhodnete-li se pro jednodruhovou kávu, je možné si ji vychutnat ať už jako filtrovanou nebo ve frenchpress konvičce. Praženou směs doporučujeme připravit jako klasickou tureckou kávu, v mokka konvičce nebo jako dnes již tolik rozšířené espresso. Pro zjemnění chutě, je i zde vhodné přidání mléka. To znamená, že i cappuccino, latte nebo macchiato je příjemným zpestřením a i tak překvapí specifickou vůní. Jako zajímavost pak doporučujeme přípravu irské kávy.